Yönetim ve Eğitim Planlaması Yönünden Sorunlar ve Çözüm Önerileri

YöneticiHane

Paylaşmak Güzeldir

Haberler: YöneticiHane'ye Hoş Geldiniz. Daha güzel bir ortam için sitemizi arkadaşlarınıza duyurmanızı ve etkin bir şekilde kullanmanızı bekliyoruz.


Sınıflarda Karşılaşılan Ortak Problemler ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 0
Gösterim: 23273
Son İleti 25 Mart 2019, Pazartesi - 00:52
Gönderen: YoneticiHane
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 22281
Son İleti 25 Mart 2019, Pazartesi - 00:21
Gönderen: YoneticiHane
Öğrenci Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 10725
Son İleti 24 Mart 2019, Pazar - 22:14
Gönderen: YoneticiHane
Öğretmen Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 10765
Son İleti 24 Mart 2019, Pazar - 22:44
Gönderen: YoneticiHane
Aile Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 9737
Son İleti 24 Mart 2019, Pazar - 22:53
Gönderen: YoneticiHane

Yönetim ve EÄŸitim Planlaması Yönünden Sorunlar ve Çözüm Önerileri (Okunma sayısı 12477 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YoneticiHane

Çevrimdışı
  • *****
  • Administrator
  • Süper Ãœye
  • İleti: 2224
  • PUAN: 36
  • Cinsiyet: Bay
    • YöneticiHane.COM
Yönetim ve Eğitim Planlaması Yönünden Sorunlar

yönetici baskısı ile ilgili görsel sonucu

1) İdarecilerin yetersizliği ve bu alanda yaşanan atamalardaki boşluklar ve tutarsızlıklar.

2) Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yetersizliği

3) Pek çok eğitimcinin çalıştığı merkezde ikamet etmemesi, çevreyi yeterince tanımaması

4) Okullaşmada yapılan yatırımların düzensizliği, günübirlik çözümler,

5) Öğrenci üzerinde öğretmenin yeteri kadar söz hakkına sahip olmaması

6) Okullarda memur ve hizmetli personelinin ya hiç bulunmayışı, ya da yetersizliği

7) Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmamış olması


8-Taşımalı ilköğretimin, İlköğretim çağındaki çocuklarda bıkkınlık oluşturması

9) Eğitim- Öğretim konulu toplantılara gereken önemin verilmemesi, ciddiyetten uzak olması

10) Eğitim bölgesinde oturmuş bir öğretmen kadrosunun bulunmayışı, sözleşmeli ve vekil öğretmen uygulaması

11) Öğretmene asli görevlerinin dışında gereğinden fazla ya da ilgisiz görevler verilmesi

12) Ders dışı zamanlarda merkezi sistem sınavlarına yönelik olarak açılan kursların azlığı ya da hiç açılamaması

13) Okulun, Bakanlığımız ve ailenin eğitimden beklentilerinin farklı olması

14) Eğitim bölgesindeki müdürler kurulu kararı ile yapılan öğretmen alış-verişlerinin düzensiz, zamansız ve sağlıksız olması

15) Okullarda sınıflar arası yeterli rekabet ortamının oluşturulamayışı

16) Öğretmen üzerinde bulunan idare- müfettiş baskısı.Rehberlik yapılmaması. Teftişlerin dokümana dayalı yapılması.




Facebook'ta PAYLAŞ

Saklamak değil, paylaşmak olsun özün. Eleştirmek değil, çözümü göstermek olsun sözün. Yıkmakta değil, yapmakta olsun gözün. Saldırmak değil, sarılmaktır çözüm.

YoneticiHane

Çevrimdışı
  • *****
  • Administrator
  • Süper Ãœye
  • İleti: 2224
  • PUAN: 36
  • Cinsiyet: Bay
    • YöneticiHane.COM
Yönetim ve Eğitim Planlaması Yönünden Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Ä°lgili resim

1-Bölgedeki okullara idareci olarak atanan yeni mezun stajyer öğretmenlerin aynı zamanda müdür yetkili olmalarından dolayı kurumun gelişmesine hiçbir katkıları bulunmamaktadır. Bu öğretmenler zaten stajyer olduklarından bırakın idareciliği öğretmenlik tecrübesi bile yoktur. Çünkü bu alanda bilgi ve deneyim eksikliği yaşamaktadırlar. Kurumlara idareci olarak atanacakların belli bir tecrübe ve bilgi donanımına sahip olmaları gerekmektedir.

2-Bölgedeki birçok okulda fiziki donanım olarak sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin gerçekleÅŸmesine olanak saÄŸlayacak imkanlar yoktur.  (örneÄŸin tiyatro salonu, spor salonu veya sahası, spor araç gereçleri, kütüphane, laboratuvar, bilgi teknoloji sınıfı vb.) Bu da iyi bir yönetim ve eÄŸitim planlaması yapacak idareci ve öğretmenlerle baÅŸarılabilir.

3-Okullara atanan öğretmenler ve idareciler atandıkları okul bölgesinde yaÅŸamak yerine merkezleri tercih etmektedirler. Çünkü okulun civarlarında lojman veya öğretmenin yaÅŸayabileceÄŸi uygun bir ev ortamı bulunmamaktadır. Bunun karşılanması içinde okul bölgelerinde mutlaka öğretmen lojmanları yapılmalıdır. Bu sayede öğretmen ve idareci  çalıştığı bölgenin insanları ve sorunları daha yakından tanır ve gerekli önlemleri alır.

4-Son zamanlarda öğretmenlerin ve idarecilerin gerek mevzuattaki değişikliklerle, gerek kurumun tam olarak öğretmenine sahiplenmemesinden kaynaklı gerekse basın yayın organları yoluyla öğretmenlerin ağır baskı altında bulunması yüzünden öğrenci üzerinde yeterli söz hakkına sahip olamamaktadır. Yapılacak değişikliklerle öğretmenin toplum içinde gerekli itibarının yeniden sağlanması öğrenci eğitimi üzerinde büyük etkiye sahip olacaktır.

5-Okullardaki memur ve hizmetlinin bulunmayışı öğretmenlerin ve idarecilerin zaten ağır olan yükünü daha da ağırlaÅŸtırmaktadır.  Çünkü temizlik, bakım onarım gibi her türlü iÅŸi yapmak öğretmenin ve idarecinin görevi haline gelmiÅŸtir. Bu durumdan biran önce vazgeçilerek gerekli önlemlerin alınması ve hizmetli-memur atamalarının ihtiyaç kadar yapılması gerekmektedir.                                                                                             

6-Taşımalı eğitim bölgede en büyük sorun olup eğitim sistemimizin kanayan bir yarasıdır. 6 yaşındaki bir öğrenciyi ağır kış koşullarında sabahın 6’sında uykulu vaziyette alıp birkaç saatlik yorucu bir yolculuktan sonra verilecek eğitim anlamsızdır. Bunun için taşımalı eğitim yerine hem köy okulları mutlaka açık bulundurulmalı hem de ihtiyaç halinde YBO’ların (Yatılı Bölge Okulları) yaygınlaştırılması daha kalıcı bir çözüm üretir.

7-Zümre öğretmenleri toplantıları, şube öğretmenler toplantıları, seminerler, hizmetiçi eğitim faaliyetleri gibi eğitimi destekleyecek etkinliklerin tamamına yakını ciddiyetten uzak olup gerekli önemi görememektedir. Bu olumsuz durumda kurum yöneticileri-idareciler-öğretmenlerin etkileri büyüktür. Bunun düzeltilmesi için de gerekli otokontrol sisteminin oturtulması gerekmektedir.

8-Zorunlu görev bölgelerine gelen öğretmen ve idareciler özellikle ilçelerde  ortalama 4 yıl süreyle görev yapmaktadır. Bu süre bir okulun geliÅŸiminin saÄŸlanması için oldukça yetersiz bir süredir. Bölgeye atanan öğretmen ve idareciler bırakın orada uzun süre kalıp eÄŸitimi ve ortamı düzene sokmayı bir an önce bölgeden kurtulup büyük ÅŸehirlere gitme derdindedir. Ayrıca 4 yıl ÅŸartı koyulan öğretmen ve idarecileri orada bulunmaya teÅŸvik edecek gerekli sosyal ekonomik ve kültürel önlemlerin alınması gerekmektedir.

9- Öğretmen ve idarecilerin eğitim yönetim planlamasının dışında her türlü kurumun memuruymuş gibi tüm işlerine yönlendirilmesi öğretmenlerin enerjisini tüketmektedir. Eğitimcilere verilen bu ağır iş yükünün acilen kaldırılması ve asli görevlerini yapmasına olanak sağlanması gerekmektedir.

10- Bakanlığın müfredat programlarının köy okullarında uygulanabilirliğinin olmaması ve velilerin beklentileriyle uyuşmadığı görülmektedir. Bunun giderilmesi için köy okullarında özellikle uygulama alanlarının yaratılması gerekmektedir. Bu da ancak yeterli bilgi ve donanıma sahip öğretmen ve idareci ile mümkün olur.

12- İl ve ilçelerimizde imkanı az olan öğrenciler arasında sınav stresinin olmayışı rekabet ortamı da yaratmamaktadır. Bu yüzden eğitim yöneticileri planlama yaparken kurumlar arası rekabet ortamı oluşturmak için bilgi kültür yarışmaları ve ödüllendirmeler düzenleyerek motivasyonu sağlamalıdır.

13-Okullarımızda idareci ve öğretmenler büyük bir denetim baskısı yaşamakta ve senede birden fazla yapılan değişik alanlarda bir çok müfettiş denetim ve ziyaretleri öğretmene ve idareciye büyük stres yaşatmaktadır. Müfettişler ve kurum yöneticileri denetimden çok rehberlik etmeye özen göstermelidir.

14-İl ve ilçelere atanan yöneticilerin sık sık görev yerlerini değiştirmesi, o bölgede uzun vadede yapılacak çalışmaları engellemekte ve kalıcı eğitim politikaları ve planlamaları üretememektedir. Bunun sağlanabilmesi için de yönetici olarak atananlara da aynı öğretmenler gibi en az 5 yıl görev zorunluluğu getirilmelidir. Okul idarecilerinin atama ve yer değiştirme süre zorunluluğu kriterleri kurum yöneticilerine de aynen uygulanmalı.

15-Okullarda mesai ayarlaması yapılırken cuma ibadetine engel olmayacak bir düzenleme yapılması. Okullarda mutlaka mescit açılması.Din derslerinin bir kısmının mescitte uygulamalı yapılmasının sağlanması. Bu hususun uygulanıp uygulanmadığının denetimi yapılmalı.

Facebook'ta PAYLAŞ

Saklamak değil, paylaşmak olsun özün. Eleştirmek değil, çözümü göstermek olsun sözün. Yıkmakta değil, yapmakta olsun gözün. Saldırmak değil, sarılmaktır çözüm.