Sınıflarda Karşılaşılan Ortak Problemler ve Çözüm Önerileri

YöneticiHane

Paylaşmak Güzeldir

Haberler: YöneticiHane'ye Hoş Geldiniz. Daha güzel bir ortam için sitemizi arkadaşlarınıza duyurmanızı ve etkin bir şekilde kullanmanızı bekliyoruz.


Psikolojik Danışma ve Rehberlik Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 22097
Son İleti 25 Mart 2019, Pazartesi - 00:21
Gönderen: YoneticiHane
Çevre ve Yaygın Eğitim Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 10617
Son İleti 24 Mart 2019, Pazar - 23:46
Gönderen: YoneticiHane
Yönetim ve Eğitim Planlaması Yönünden Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 12338
Son İleti 25 Mart 2019, Pazartesi - 00:41
Gönderen: YoneticiHane
Okul Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 12296
Son İleti 24 Mart 2019, Pazar - 23:31
Gönderen: YoneticiHane
Aile Açısından Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 9586
Son İleti 24 Mart 2019, Pazar - 22:53
Gönderen: YoneticiHane

Sınıflarda Karşılaşılan Ortak Problemler ve Çözüm Önerileri (Okunma sayısı 23144 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YoneticiHane

Çevrimiçi
  • *****
  • Administrator
  • Süper Ãœye
  • İleti: 2224
  • PUAN: 36
  • Cinsiyet: Bay
    • YöneticiHane.COM
Sınıflarda Karşılaşılan Ortak Problemler ve Çözüm Önerileri



• Öğrencilerin ders sırasında kendi aralarında konuşmaları,
• Ödev yapmama,
• Söz almadan konuşma,
• Öğrencinin defterine yazı yazmayı reddetmesi,
• Öğrencilerin ders materyallerini eksik getirmesi,
• Derste konsantrasyonun dağılması, başka şeylerle veya kişilerle ilgilenilmesi,
• Yalan söylemek,
• Öğrencilerin derse hazırlıksız gelmesi,
• Sınıf içinde bir etkinlik yaparken kargaşa yaşanması,
• Sınıf içi kuralların uygulanmasında öğrencilerin zorlanması,
• Grup çalışmalarında grup oluşturma esnasında yaşanan zorluklar vb.


Okullarımızda yaşanan bu problemlere yönelik etkili çözüm yöntemleri vardır. Aşağıda belirtilen çözüm yöntemlerinin yerinde ve zamanında kullanılması problemlerin çözümünde etkili olabileceği gibi öğrencilere de davranış kazandırma açısından faydalı olacaktır.

1. Sorunu Anlamak

Öncelikle öğrencinin yapmış olduğu davranışın tanımını yapmak, onun davranışını yorumlamamıza yardımcı olacaktır. Örneğin, sınıfta bir konu hakkında konuşan arkadaşının sözünü kesti ise, bu davranışının türü, başkasına saygısızlık mı yoksa yardım mıdır? Eğer söz kesme, tam sözün kesildiği noktaya yerinde bir katkı yapıyorsa, bu katkı “taşı gediğine koy-ma” niteliğinde ise bu davranış saygısızlık değil yardım olarak adlandırılabilir.

Bir başka davranışı tanımlamaya çalışalım: Öğrencinin, arkadaşının elindeki kalemi çekerek alması saldırganlık mıdır? Ya da o kalem kendisinin ise ve öğretmen görmeden arkadaşı o kalemi zorla almışsa? İşte bu ve benzeri davranışların öncelikle anlamlandırılması gerekmektedir. Yoksa öğrenciler tarafından sorun çözücü değil sorun oluşturan veya öğrenciler arasında taraf tutan olarak görünürüz.

2. Görmezden Gelmek

Sınıf içerisinde sorun büyütülecek değerde değilse yapılması gereken fazla önemsemeden olayın sönmesini beklemektir. Böyle durumlarda öğretmen hangi davranışın görmezden geleceğine olayın ipuçlarını değerlendirerek karar verebilir. Örneğin, söz almadan konu-şan öğrenciler görmezden gelinerek öncelikle öğrencinin durumunu kendi anlaması sağlanır.

Parmak kaldırarak söz isteyen öğrencilerin söylediğine olumlu dönütler verilir, söz almadan konuşan öğrencinin söylediği ise dikkate alınmaz. Bazen öğrenciler bu duruma öğretmenin önem vermediği şeklinde algı geliştirip söz almadan konuşmaya devam edebilirler. Söz almadan konuşmaya devam eden öğrencilerle teneffüste veya uygun bir ortamda incitilmeden konuşularak rahatsız olunan durum anlatılır. Eğer hâlâ devam edilirse sınıf düzeni ve kontrolü için görevlendirme yapılabilir.

3. Uyarmak


Olumsuz davranışlara yönelik, beklemeden uyarma yapmak önemlidir. Aksi halde yanlış davranış sürer. Öğrenci, öğretmenin gördüğü halde eyleme geçmediğini görürse onay ve cesaret bulabilir. Yanlış davranışın zamanında müdahalesi öğretmenin sınıftan haberli olduğunu gösterir. Bu durumu fark eden öğrencilerin daha sonra yanlış davranış sergilemelerinde caydırıcı olur.

Bazen sınıf içerisinde öğrenciler arasında yaşanan olumsuz davranışlar sonucunda öfke durumları yaşanabilir. Öğretmen, ateşe körükle gitmek yerine, uyarının etkili olabilmesi için duygu birikiminin azalması için kısa bir zaman beklenebilir.

Öğrencilere yapılan uyarılar sözel olabilir. Örneğin, kalemi ile oynamayı sürdüren başkalarının dikkatini dağıtan öğrencimize “Kalemin sıranın üstünde dursa daha iyi olmaz mı?” veya “Kaleminizi sıranın üstüne koyabilirsin.” denilebilir. Sözel uyarılar farklı anlam taşımayan bir ses ve duygu ifadesi ile yapılmamalı, yumuşak olmalıdır. Burada uyarının öğrencinin kişiliğine değil yapılan davranışa yönelik olduğu hissettirilmelidir.

Uyarma yöntemlerinden birisi de vücut dilini kullanmaktır. Olumsuz davranışı yapan öğrenci ile göz teması kurularak iletişime geçilebilir. Örneğin, “göz kırpma” yaptığının farkındayım mesajı verilebilir. Ya da “göz kapaklarının yukarı kaldırılması” lütfen yapma, onaylamıyorum anlamında hareket olabilir.

İşaretler öğrenciye eylemlerinin farkında olduğunu, dinlendiğini, anlaşıldığını da anlatır. Vücut dili işaret vermede sınıftaki eşyalardan yararlanarak da kullanılabilir. Masaya parmak veya bir cisimle hafifçe vurmak toplu uyarma işaretleri olarak kullanılabilir. Bu işaretlerin kullanılması dersin akışının bozulmasını önler ve dikkatin tek yöne doğru yoğunlaşmasını sağlar.

4. Derste DeÄŸiÅŸiklik Yapmak

Derse ilginin azaldığı durumlarda öğretmen yöntem ve araçlarda değişiklik yapabilir. Derse bir süre ara vermek gerekebilir. Mola vermek, sürdürülen etkinlikten başka bir etkinliğe geçiş olduğu gibi fıkra anlatılarak da yapılabilir. Farklı etkinlik olarak öğrencilerle sınıf içinde kısa oyunlar da oynanabilir. Yoğun duygu durumu yaşandığı zamanlarda ise ortam değişikliği yapmak öğrencilere iyi gelecektir. Öğrenciler derse duygusal olarak hazır değilse anlatılan dersin öğrenilmesi de sağlanamaz.

5. Sorumluluk Vermek

Derslerde anlatılan konular öğrencinin dikkatini çekecek nitelikte değilse olumsuz davranışlara yönelmeler olabilmektedir. Böyle durumlarda öğrenciye yapabileceği bir sorumluluk verilebilir. Örneğin etkinlikler uygulanırken etkileşimli tahtayı hazır hale getirme, sunum yaparken yardımcılık görevleri verilebilir. Öğrencinin kendisine verilen sorumluluğu ceza olarak algılamamasına dikkat etmek gerekir.

6. Öğrenci ile Konuşmak

Sınıf içerisinde uygulanan yöntem sonucunda sorun halen çözülmediyse öğrenci ile bireysel görüşme yapılabilir. Ya da olay gurubu ilgilendiriyorsa gurupla birlikte görüşme yapılabilir. Öğrenciyle konuşmadaki amaç diğer yöntemlerle yanlışlığını anlayamayan öğrencinin bu anlayışa ulaşmasını, öğretmenin kararlılığını bilmesini sağlamak, davranışının düzelmesine yardım etmektir.

7. Okul Yönetimi ve Aile İle İlişki Kurmak

Sınıf içinde yaşanan problemlerle yalnız baş etme konusunda öğretmen zorluk çekebilir. Böyle durumlarda okul yönetimi ve aile ile görüşülerek yardım istenebilir. Öğrencide gözlemlediğimiz olumsuz davranışların kaynağı aile de olabilir. Bazen kültürel özellikler ve yaşadığımız yerin özelliklerine göre öğrencinin davranışı evde hoşgörülebilmektedir. Fakat aynı davranış okul kuralları açısından olumsuz ise sorun oluşturmaktadır. Öğretmen aile ile yaptığı görüşme sürecini iyi yönetmelidir. Aile ile işbirliği halinde olup problemin çözümü noktasında onun da katkısı sağlanmalıdır.

8. Ceza Vermek

Ceza olumsuz davranışlara karşı en son başvurulabilir yöntem olmalıdır. Uyguladığımız diğer yöntemler işe yaramadığında düşünülmelidir. Öğretmen, cezadan çok önleyici yöntemlere başvurmalı ama ceza vermemeye çalışmak uğruna dersin engellenmesine de izin vermemelidir.

Ceza davranışla orantılı olarak o davranışın yenilenmesini engelleyecek şekilde uygulanmalı, bunun için de öğrenci neyi nasıl yaptığı için ceza aldığını bilmelidir. Sık olmayan, yerinde, zamanında, kurallarına uyularak verilen cezaların olumsuz işlevleri azalır, yararları artar. Bir araştırmada, cezayı zorunlu olduğu zaman uygulayan öğretmenler etkili bulmuştur. Cezanın hemen davranışın arkasından verilmesi ve sınıf dışında uygulanması etkili bir uygulama olarak görülmüştür. Sınıf içerisinde diğer öğrencilerin çoğunun duyacağı şekilde ayıplama, alay etme, küçük düşürme, hakaret etme gibi olumsuz davranışları önlemediği belirtilmiştir. Bunun yanında, sınıf içerisinde diğer öğrencilerin duymayacağı şekilde yapılan uyarıların da olumsuz davranışları azaltan bir yöntem olarak görüldüğü belirtilmiştir.

Alıntı: www. kigem. com

« Son Düzenleme: 25 Mart 2019, Pazartesi - 00:53 Gönderen: YoneticiHane »
Facebook'ta PAYLAŞ

Saklamak değil, paylaşmak olsun özün. Eleştirmek değil, çözümü göstermek olsun sözün. Yıkmakta değil, yapmakta olsun gözün. Saldırmak değil, sarılmaktır çözüm.