Destek Eğitim Odası İşleyiş Usul ve Esaslarına Yönelik Uygulama Birliği Sağlanma

YöneticiHane

Paylaşmak Güzeldir

Haberler: YöneticiHane'ye Hoş Geldiniz. Daha güzel bir ortam için sitemizi arkadaşlarınıza duyurmanızı ve etkin bir şekilde kullanmanızı bekliyoruz.


Yüz Yüze ve Uzaktan Eğitim Okul Ders Programları

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 3136
Son İleti 16 Ekim 2020, Cuma - 12:17
Gönderen: Mdrydm
2018-2019 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 1
Gösterim: 2992
Son İleti 11 Haziran 2018, Pazartesi - 10:29
Gönderen: ibrahim&Nimrod
2018 Yılı Öğretmenlerin Hizmetiçi Eğitim Planı

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 0
Gösterim: 7883
Son İleti 04 Ocak 2018, Perşembe - 09:23
Gönderen: YoneticiHane
2018 Yılı Hizmetiçi Eğitim Planı

Başlatan YoneticiHane

Yanıt: 0
Gösterim: 6624
Son İleti 04 Ocak 2018, Perşembe - 09:16
Gönderen: YoneticiHane
Özel Eğitim Sınıfı

Başlatan simurg

Yanıt: 4
Gösterim: 12652
Son İleti 01 Ekim 2018, Pazartesi - 20:32
Gönderen: YoneticiHane

Destek EÄŸitim Odası Ä°ÅŸleyiÅŸ Usul ve Esaslarına Yönelik Uygulama BirliÄŸi SaÄŸlanma (Okunma sayısı 10741 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YoneticiHane

Çevrimdışı
  • *****
  • Administrator
  • Süper Ãœye
  • İleti: 2224
  • PUAN: 36
  • Cinsiyet: Bay
    • YöneticiHane.COM
T.C.
SAMSUN VALİLİĞİ
İl Millî Eğitim Müdürlüğü

 
Sayı   : 18867085-901-E.18366588   04/10/2018
Konu : Destek Eğitim Odası İşleyiş Usul ve Esaslarına Yönelik Uygulama Birliği Sağlanması


…………………… KAYMAKAMLIĞINA
(İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü)

Ä°lgi    : a) MEB Özel EÄŸitim Hizmetleri YönetmeliÄŸi.
           b) MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Ä°liÅŸkin Karar.
           c) Bakanlığımız Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün                                 18/05/2015 tarihli ve 2015/15 sayılı Genelgesi.
           d) Bakanlığımız Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün                                17/09/2015 tarihli ve 10096465-160-E.9349143 sayılı yazısı.
           e) Müdürlüğümüz Destek Hizmetleri Åžube Müdürlüğünün 07/01/2016 tarihli ve                           18646205-840-E.190210 sayılı yazısı.
           f) Bakanlığımız Ä°nsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 08/03/2017 tarihli ve                              3083858 sayılı yazısı.
           g) Bakanlığımız Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün                                20/03/2017 tarihli ve 3655548 sayılı yazısı.

Destek eğitim odalarında öğretmen görevlendirilmesi, görevlendirilen öğretmenlerin ücretlerinin hangi durumlarda ne şekilde ödenip ödenemeyeceği, söz konusu eğitim ortamlarında hangi öğretmenlerin görevlendirilip görevlendirilemeyeceği vb. gibi hususlarda geçtiğimiz eğitim öğretim dönemlerinde farklı uygulamaların olduğuna yönelik Müdürlüğümüze bazı bilgilerin ulaşması üzerine; farklı uygulamalardan kaynaklı bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi, bununla birlikte kamu kaynaklarının yerinde, etkin ve verimli kullanılması, azami seviyede kamu yararının gözetilerek mevcuttaki mevzuat çerçevesinde uygulamalarda birlik sağlanması amacıyla çeşitli konuların 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibariyle dikkate alınıp, bütün ilçelerimizde aynı/benzer konularda uygulama birliği sağlamak ihtiyacı oluşmuştur.
Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü okul ve kurumlarda “Destek Eğitim Odası” açılması zorunludur.
Destek eğitim odası, il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından açılabilmektedir. Bu kapsamda izlenmesi gereken işlem basamakları aşağıda yer almaktadır.

1-) İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulaması kapsamında okul/kuruma yerleştirilen özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için her tür ve kademedeki okul/kurumlar bünyesinde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince destek eğitim odası açılır.

[2-) Destek eğitim odasında eğitim alacak öğrenci sayısına göre okulda veya kurumda birden fazla destek eğitim odası açılabilir.
3-) Açılış onayları, açılacak her bir destek eğitim odası için ayrı ayrı olacak şekilde bir defa alınır.
4-) Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik okulun fiziki şartları, öğrenci sayıları, yetersizlik türleri ve yetenek alanları göz önünde bulundurularak ayrı destek eğitim odaları açılabilir.
5-) Fiziki şartları nedeniyle destek eğitim odası açılamayan okullarda il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onayı doğrultusunda fen laboratuvarları, resim atölyeleri, müzik odaları vb. uygun alanlar destek eğitim odası olarak kullanılabilir.
Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre öncelikle okulun öğretmenlerinden olmak üzere özel eğitim öğretmenleri, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri ile RAM’da görevli özel eğitim öğretmenleri ya da diğer okul ve kurumlardaki öğretmenler görevlendirilir. Destek eğitim odasında görevlendirilen branş/alan öğretmenlerine kendi alanları ile ilgili dersi okutma görevi verilir.
Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar ek ders görevi verilebilir. Destek eğitim odalarında verilen derslerin ek ders ücreti %25 artırımlı ödenir.
Aylık karşılığı ders saatini dolduramayan branş öğretmenlerine, dolduramadıkları saat kadar destek eğitim odasında görev verilebilir. Aylık karşılığı dışında destek eğitim odasında girilen derslerin ek ders ücreti %25 artırımlı ödenir. Halihazırda ek ders ücreti karşılığı çalışan öğretmenlere Destek Eğitim Odasında ders görevi verilemez.
Destek eğitim odasında verilen destek eğitim hizmetleri okulun veya kurumun ders saatleri içinde yapılır. Destek eğitim odasında öncelikli olarak öğrencinin kayıtlı olduğu sınıfta o ders saatinde okutulan derse ilişkin eğitim verilir. Ancak; destek eğitim odasından yararlanacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için hazırlanan program doğrultusunda öğrencinin kayıtlı olduğu sınıfta o ders saatinde okutulan dersten farklı bir ders, haftalık ders çizelgesinde yer alan ders saatleri tamamlanmak kaydı ile verilebilir.
Destek eğitim odalarına öğretmen görevlendirmeleri yukarıda ifade edilen genel esaslar doğrultusunda yapılarak, söz konusu öğretmenlerden ilgi (b) Karar kapsamında haftada azamî olarak, “okul öncesi ve sınıf öğretmenleri” 18 saat aylık karşılığı, 12 saat ek ders ücreti karşılığı; “genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri” 15 saat aylık karşılığı, 6 saati zorunlu olmak üzere 15 saate kadar ek ders ücreti karşılığı; “atölye ve laboratuvar öğretmenleri” ise 20 saat aylık karşılığı, 20 saati zorunlu olmak üzere 24 saate kadar ek ders ücreti karşılığı ders okutmakla yükümlü olacaklardır.
Ayrıca ilgi (b) Kararın 9’uncu maddesinin (a) bendinde; öğretmen sayısının yetersiz olması halinde sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar ilave ek ders görevi verilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu çerçevede destek eğitim odalarında;
1-) Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan “genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri” ile “atölye ve laboratuvar öğretmenleri”nin, ilgi (b) Karar kapsamında aylık ve ek ders ücreti karşılığı okutmakla yükümlü oldukları azamî ders saatleri içerisinde kalmak kaydıyla, rutin müfredat kapsamında okuttukları ders saatlerinden varsa arta kalanı kadar ders okutmalarının mümkün bulunduğu,
2-) Sınıf öğretmenleri ile özel eğitim alan öğretmenlerinin, kendi sınıflarında okuttukları fiilen girmeleri gereken rutin ders saatleri haricinde haftada 8 saate kadar daha ders okutmalarının mümkün bulunduğu, okul öncesi öğretmenlerine ise kendi sınıflarında okuttukları fiilen girmeleri gereken rutin ders saatleri haricinde saatine bakılmaksızın ayrıca ek ders görevi verilemeyeceği,
3-) Ders okutan öğretmenlerin, bu kapsamda hak ettikleri ek ders ücretlerinin % 25 fazlasıyla ödenerek yürütülmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Sonuç olarak; bir öğrencinin destek eğitim odasında alacağı haftalık ders saati, haftalık toplam ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde planlanır. Örneğin; haftalık 30 ders saati öğrenim gören bir öğrenci için söz konusu planlama en fazla 12 ders saati (30x40/100 = 12) olacak şekilde uygulanır.
Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak birebir eğitim yapılır. Ancak; Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) geliştirme birimi gerektiğinde eğitim performansı aynı seviyede olan öğrencilerle birebir eğitimin yanında en fazla 3 öğrencinin bir arada eğitim alacağı grup eğitimi de yapılması için karar verebilir.
Bu planlama ve kriterlere göre, bir öğretmenin bireysel eğitim, toplu veya grup eğitimi kapsamında haftada kaç saat derse girdiğine ilişkin hesaplama öğrenci sayısına bakılmaksızın derse girmiş olduğu saat üzerinden yapılacak, maaş veya ek ders ödemesi de buna göre yapılacaktır. Örneğin; öğretmenin bir öğrenciye veya grup halinde 3 öğrenciye aynı ders saatinde eğitim vermesi 1 (bir) ders saati olarak değerlendirilecektir. Birden fazla öğrencinin yer aldığı (aynı saat içerisinde bireysel, toplu ve grup eğitimi alan öğrenciler için) destek odası eğitimlerinde öğrenci sayısı değil sadece eğitim verilen ders saati dikkate alınacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

                                                                                                                         
Sezgin ÜÇÜNCÜ
Vali a.
Vali Yardımcısı
Facebook'ta PAYLAŞ

Saklamak değil, paylaşmak olsun özün. Eleştirmek değil, çözümü göstermek olsun sözün. Yıkmakta değil, yapmakta olsun gözün. Saldırmak değil, sarılmaktır çözüm.

ibrahim&Nimrod

Çevrimdışı
  • ***
  • Aktif Ãœye
  • İleti: 221
  • PUAN: -5
  • Cinsiyet: Bay
  • yoneticihane
    • yoneticihane
Facebook'ta PAYLAŞ