YöneticiHane

GÃœNCEL KONULAR => Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir => Konuyu başlatan: YoneticiHane - 10 Ekim 2018, Çarşamba - 11:24

Başlık: Milli Hedeflerimizi Ne Kadar Ciddiye Alıyoruz?
Gönderen: YoneticiHane - 10 Ekim 2018, Çarşamba - 11:24
Milli Hedeflerimizi Ne Kadar Ciddiye Alıyoruz?

(http://www.felsefetasi.org/wp-content/uploads/2017/04/hedefler-680x365.jpg)

Çağımız bilim ve teknoloji çağı. Dünyaya yön verenler bilimde, teknolojide bir adım önde olan devlet ve milletlerdir. Devletimizde bilime, yazılıma, teknolojiye son derece önem vermektedir. İleri düzey gelişmiş devletleri yakalamanın hatta geçmenin yolunun bilgiyi ve teknolojiyi satın almakla değil üretmekle olduğunun farkına varılmış ve bu yönde olumlu adımlar atılmaktadır.

Ancak gözden kaçırılan bir husus var. Büyüklerimiz teknolojik ürünleri biz üretelim derken, maalesef eÄŸitim-öğretim yuvalarımızda bunun hiçbir karşılığı yoktur.  Okullarda bulunan (Sadece ortaokul 7. ve 8. Sınıf 2 saat) Teknoloji Tasarım derslerinin hiçbir önemi, vizyonu bulunmamaktadır.  Dersin adına dikkat edelim “TEKNOLOJÄ° TASARIM”.  Ancak bu dersler öğrenci, veli hatta diÄŸer öğretmenlerin gözünde en boÅŸ ve gereksiz derslerin başında geliyor.  Bu dersler kâğıt kesme, katlama iÅŸinin ötesine geçemiyor.

Bir diğer durum ise: Yine Devletimiz Milli Yazılım diyerek tüm gücüyle buna odaklanmışken, yine ne acayiptir ki eğitim-öğretim yuvamız okullarımızda bununda bir karşılığı yoktur. Sadece 5. ve 6. Sınıfta 2 saat Bilişim Teknolojileri dersi vardır. Seçmeliler'i yazmıyorum çünkü veli, öğrenci ve diğer öğretmenler gözünde gereksiz derslerin başında geldiği için bir anlam ifade etmiyor.

Ancak ülkemizde herkes bilgisayarı çok iyi bildiği için! Piyasada bir tane bile Milli Yazılım İşletim sitemimiz yok. Evet, var “PARDUS” ancak onunda alt yapısı bize ait değil. Kimsede kullanmıyor zaten.

Nasıl gereksiz bir ders olur diyebiliriz. Bu sorunun cevabı da gayet basit. Önemli olsa öğrenci seçme sınavlarında soru çıkar. En azından 1 tane soru çıkmaz mı? Yıllardır 1 tane kitabı basılı olarak öğrencilere dağıtılmıyor.  Hal böyleyken öğrenciye bu dersin önemini anlatamayız.

Ne Yapılabilir: Bu tür dersler 2. Sınıftan itibaren basamaklar halinde zorunlu olarak konulmalı.  Müfredatı çok iyi bir arge çalışması ve uzmanlar eÅŸliÄŸinde belirlenmeli. Gerekirse bu dersler 1 yıl kaldıralım veya diÄŸer branÅŸ öğretmenleri tarafından okutulsun ve bu öğretmenleri sıkı bir eÄŸitime alınmalı. Tüm sınavlarda bu derslerden de soru çıkmalı. Hatta mesleki liseler-bilim liseleri için ağırlık bu derslere verilerek ayrı bir sınav yapılmalı.
Eğer şunu diyebiliyorsak; teknoloji, bilim, yazılım seneye bize lazım olmayacak veya biz hep tüketen toplum olmalıyız. O zaman okullarda zaten bir karşılığı, içeriği ve ders saati olmayan sürekli fazlalık olarak ortalıkta gezinen öğretmenleri olan bu dersleri de kaldıralım. Herkes rahatlasın. Yada daha fazla vakit kaybetmeden bir yerden başlayalım artık. SAYGILAR.


Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir

Paylaştım